Kanapki z szynką i serem – szybki i łatwy sposób na śniadanie!
Chyba za dużo nie muszę się rozpisywać na temat klasycznych kanapek. Niemniej, że jest to blog o zdrowym odżywianiu i ze zdrowymi przepisami. Dziś postanowiłem umieścić je tutaj, gdyż chodzi wiele pogłosek, że chleb jest niezdrowy itd.… Większej bredni nie słyszałem! Możemy jeść tak naprawdę wszystko tylko z głową! Jeżeli chodzi o chleb starajmy się wybierać też żytni na zakwasie – jest on niemal najlepszy jakościowo, aczkolwiek jeżeli mamy ochotę nawet na klasyczny też nie widzę problemu, aby go nie zjeść (oczywiście nie codziennie). A więc poniżej moja propozycja na Kanapki z szynką i serem.
Składniki:
– 100 gram chleba żytniego z ziarnami
– 100 gram polędwicy sopockiej / schabu
– 40 gram sera mozzarella
– 60 gram awokado (musi być dojrzałe – miękkie)
– pomidor, papryka, szpinak
– sól himalajska
Przygotowanie:
Chleb smarujemy awokado. Układamy naszą szynkę lub schab. Następnie szpinak ew. możemy się pokusić o sałatę (polecam masłową), pomidorki, paprykę i całość posypujemy serem. Dla lepszego efektu możemy włożyć na chwilę do piekarnika lub mikrofali, aby ser się roztopił i polać wszystko ketchupem. SMACZNEGO!
Ps. Podczas zakupów pamiętajcie, aby wybierać to jak najbardziej dojrzałe i miękkie awokado.
Wartości odżywcze:
Kalorie: 593
Białko: 39g
Węglowodany: 47g
Tłuszcze: 27g