Ciasteczka owsiane na 3 SPOSOBY

Na pewno znacie to uczucie, kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego a okazuje się, że w domu nic nie ma. Dlatego dziś wychodzę z pomysłem na 3 szybkie i proste w przygotowaniu ciasteczka owsiane, które świetnie się nadają jako posiłek, ale i również przekąska do kawki.

1 Wersja (bananowo-twarogowe)   
– 150 gram banana
– 100 gram twarogu półtustego
– 1 całe jajo L
– 35 gram odżywki białkowej (ciasteczko, wanilia, carmel itp.)
– 15 gram żurawiny
– 15 gram pasty z orzechów nerkowca 
– 60 gram płatków owsianych 

Wartości odżywcze (7 dużych)
Kalorie: 844

Białko: 62g
Węglowodany: 92g
Tłuszcze: 25g

2 Wersja (bananowo-orzechowe) 
– 100 gram banana
– 1 całe jajo L
– 15 gram żurawiny
– 30 gram pasty z orzechów nerkowca 
– 40 gram płatków owsianych 

Wartości odżywcze
Kalorie: 531

Białko: 17g
Węglowodany: 65g
Tłuszcze: 22g

3 Wersja (jabłkowo-cynamonowe)  
– 100 gram jabłka
– 1 całe jajo L
– 1 łyżeczka (10g) miodu
– cynamon (wedle uznania)
– 40 gram płatków owsianych 

Wartości odżywcze
Kalorie: 311

Białko: 11g
Węglowodany: 46g
Tłuszcze: 9g

Przygotowanie:
Przygotowanie wszystkich wersji wygląda niemal identycznie. Do miski wrzucamy pałatki owsiane, rozgniecionego banana lub starte na grubych oczkach jabłko, dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Można dodatkowo popsikać PAM (olej w spray). Formujemy małe ciasteczka i układamy na papierze. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut, do zarumienienia. SMACZNEGO!

Sklep ze zdrową żywnością: Targroch.pl – hasło: „Jankes” -10%