Zapiekanki z chleba pumpernikiel z indykiem na ZDROWO – szybki przepis!
Wyjazd urlopowy = brak cateringu dietetycznego = eksperymenty w kuchni. Dziś pomysł na Zapiekanki z chleba pumpernikiel z indykiem na ZDROWO – szybki przepis! Nie ma chyba nic lepszego niż zakup kilku składników i stworzenia czegoś wyjątkowego! Na co dzień wykorzystuje do zapiekanek pieczywa pełnoziarnistego lub żytniego, które w smaku wypadają nieco lepiej i są świeżo pieczone, co nadaje jeszcze większego smaku. Jednak na wyjeździe czasami mamy ograniczony dostęp do produktów, więc warto się zaopatrzyć w pakowne produkty o dłuższej przydatności. Jeżeli nie mamy dostępu do kuchni, możemy świeżego indyka zastąpić gotowym wędzonym mięsem z kurczaka, indyka lub szynką.
Składniki:
– 100 gram chleba pumpernikiel
– 150 gram fileta z Indyka
– 30 gram sera gouda
– pomidor
– zioła prowansalskie, oregano, sól himalajska, przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Tutaj za wiele nie będę się rozpisywał, bo chyba nie ma nic prostszego jak przygotować sobie kanapki. A więc… Indyka kroimy na plastry, obsypujemy przyprawą i smażymy na patelni (możemy skorzystać z gotowych pakowanych). I teraz możemy przygotować to na 2 sposoby:
– posiadając mikrofale: Pumpernikiel kroimy na małe kawałki układamy plasterek sera posypujemy ziołami. Wkładamy do mikrofali na ok. 30s. aż ser się roztopi, kładziemy plasterek pomidora, indyka i zabieramy się za jedzenie.
– bez mikrofali: Kiedy kurczak będzie niemal upieczony układamy na każdym kawałku plasterek sera, posypujemy ziołami i czekamy aż ser się roztopi. Przekładamy na nasz wcześniej uszykowany pumpernikiel i zabieramy się do kosztowania. Całość możemy polać dodatkowo ketchupem do smaku.
Wartości odżywcze:
Kalorie: 466
Białko: 46g
Węglowodany: 44g
Tłuszcze: 12g
Koniecznie dajcie znać, jak smakował chcecie więcej? Udostępnij!