Szakszuka – idealne śniadanie Low Carb [PRZEPIS]
Szakszuka – czyli jajka w pomidorach z cebulą i papryką. Jest to danie kuchni tunezyjskiej, a zarazem kolejny świetny pomysł na przepyszne śniadanie. O tym daniu dowiedziałem się całkiem przypadkiem, ale gdy je zobaczyłem wiedziałem, że muszę koniecznie sam je przygotować i spróbować – było warto. Jest świetna! A co najlepsze łatwa i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
– 50 gram boczku wędzonego
– 30 gram szynki serrano
– 10g oleju kokosowego
– 3 całe jaja L
– 0,5 puszki polpa di pomodoro (mogą być świeże pomidory, pomidory krojone z puszki lub gęsta passata)
– 0,5 papryki czerwonej
– 1/3 cebuli czerwonej
– por
– Przyprawy (bazylia, zioła grackie, pieprz kolorowy (świeżo mielony), sól himalajska)
Przygotowanie:
Por, cebulę, boczek, szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy nasze wszystkie pokrojone składniki i przyprawiamy według smaku (jeżeli korzystacie z kiełbasy lub boczku w kawałku warto zacząć od ich podsmażenia). Gdy całość będzie już podpieczona, wlewamy passatę pomidorową, dokładnie wszystko mieszamy i zostawiamy pod przykryciem jeszcze na ok.3-4 minuty, aby wszystko przeszło smakiem. Następnie odkrywamy i czekamy chwilę jak odparuje sok i zrobi się gęsta masa, aby kolejno zrobić lekkie wgłębienia i wbić do nich jajka. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy pokrywą i gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty lub do czasu aż białka będą ścięte. Posypać listkami bazylii, szpinaku i nasza Szakszuka GOTOWA. W zależności od gustów i preferencji możemy skorzystać jeszcze z innych dodatków.
Przepis również dostępny w formie video: https://www.youtube.com/watch?v=JatBGqB63ig
Wartości odżywcze:
Kalorie: 591
Białko: 39g
Węglowodany: 2g
Tłuszcze: 48g