fbpx

Probiotyki – czym są i w jakim celu stosować 

Probiotyki - czym są i w jakim celu stosować

Probiotyki – czym są i w jakim celu stosować

Często się słyszy jak lekarze zalecają, stosować Probiotyki podczas zażywania antybiotyku jak i jeszcze przez pewien okres po jego odstawieniu, ale czy tylko wtedy jest konieczne jego stosowanie ? Czy ma również inne zastosowania i warto go zażywać na co dzień i w jakich produktach się znajduje ? Wszystko w poniższym artykule

SPIS TREŚCI:
1. Czym są Probiotyki ?
2. Kiedy organizm potrzebuje najbardziej probiotyków ?
3. Działanie Probiotyków a Prebiotyków ?
4. Źródła naturalnych Probiotyków:

1. Czym są Probiotyki ?
Probiotyki są to żywe mikroorganizmy , które korzystnie wpływają na organizm poprzez utrzymanie/ poprawienie równowagi flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, która usprawnia trawienie i ma ogromny wpływ na odporność organizmu. Probiotyki biorą udział w fermentacji mlekowej. Udokumentowane właściwości pro biotyczne mają: Lactobacillus acdophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium.

2. Kiedy organizm potrzebuje najbardziej probiotyków ?
Podczas:
– przebytej terapii antybiotykowej
– stosowania antykoncepcji
– picia alkoholu
– złych nawyków żywieniowych: jedzeniem fast foodów, żywności wysoko przetworzonej, brakiem produktów mlecznych w diecie
– przewlekłego stresu
– palenia papierosów

3. Dlaczego warto o nich codziennie pamiętać?
Probiotyki:
– Łagodzą nietolerancję laktozy
– Wzmacniają odporność
– Przywracają normalną florę bakteryjną podczas terapii antybiotykowej
– Obniżają poziom cholesterolu
– Zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego
– Zmniejszają stan zapalny przewodu pokarmowego
– Hamują działanie obcych antygenów (chronią przez biegunką podróżnych)

Prebiotyki:
– Wykazują działanie obniżające poziom glukozy we krwi
– Zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego
– Zwiększają biodostępność składników mineralnych, szczególnie wapnia i magnezu
– Zapobiegają rozwojowi osteoporozy

4. Źródła naturalnych Probiotyków:
– jogurt naturalny
– kefir
– kwas chlebowy
– kapusta kiszona
– ogórki kiszone

Podobało się?

Udostępnij !

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Mariusz Janecki

Mariusz Janecki

O mnie

Biznes trenera i dietetyka

Nazywam się Mariusz Janecki, jestem trenerem personalnym online, specjalistą z zakresu żywienia i treningu, promotorem zdrowego stylu życia. Sportem pasjonuję się od dziecka, a od kilku lat zawodowo pomagam ludziom w osiąganiu wymarzonej sylwetki, dobrego zdrowia i samopoczucia.

Od 2020r Uczę również trenerów i dietetyków biznesu online.

Sprawdź moje E-booki

YouTube

Dieta - jak się za to zabrać

pobierz BEZPŁATNEGO
e-booka

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności