Omlet z indykiem i sosem jogurtowym

Najlepsze przepisy powstają w najmniej oczekiwanym momencie. Omlety są u mnie codziennością, jednak często z powodu braku składników eksperymentuje na różne sposoby. I w ten oto właśnie sposób powstał Omlet z idnykiem i sosem jogurtowym.

Składniki:
– 2 całe jaja L
– 10 g oleju kokosowego lub oliwy
– 80 g polędwiczek z indyka
– 30 g sera cheddar
– 20 g mąki gryczanej
– 5 g orzechów piniowych
– garść szpinaku
– Warzywa (sałata lodowa, papryka czerwona, pomidorki koktajlowe)
– Przyprawy (zioła prowansalskie, papryka czerwona, przyprawa do pieczonego kurczaka (kotanyi))

Sos:
 60 g jogurtu naturalnego 0% (maluta)
– Kotlin Ketchup łagodny 60% mniej kalorii
– Przyprawy (oregano, sól himalajska)

Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy polędwiczki z indyka wraz ze szpinakiem (szpinak dodajemy po ok.5 minutach) Następnie zalewamy wszystko wcześniej ubitymi jajkami z przyprawami. Zmniejszamy ogień i smażymy do momentu, aż omlet lekko się zetnie. Przewracamy na drugą stronę układamy odrobinę sałaty lodowej (można pominąć) paprykę, pomidory i układamy plasterki sera przykrywamy pokrywką na 30 sek.  SMACZNEGO!

 Co do składników– Możemy dodać również suszone pomidory, pieczarki, cebulę lub inne składniki według gustów.

Wartości odżywcze:
Energia: 613 kcal
Białko: 50 g
Węglowodany: 20 g
Tłuszcze: 37 g


Sklep ze zdrową żywnością: Targroch.pl – hasło: „Jankes” -10%