Makaron z tofu i serem camembert

Muszę przyznać, że do dnia dzisiejszego byłem dość pesymistycznie nastawiony do tofu i różnego rodzaju takich produktów. Ale wychodząc z założenia, że warto w życiu spróbować wszystkiego postanowiłem przetestować. No i cóż mogę powiedzieć? Miłe zaskoczenie! Nigdy wcześniej nie przygotowywałem nic z tofu, więc poszła mała improwizacja w kuchni, ale połączenie trafione idealnie. Łapcie przepis i czekam na opinie!

Składniki:
– 100 g tofu z bazylią

– 30 g sera camembert
– 10 g oleju kokosowego lub oliwy
– 50 g Makaronu kokardki (FARAFALLE – Barilla)
– 1/2 cukinii
– 1/2 papryki czerwonej
– sos sojowy jasny
– Przyprawy (czosnek niedźwiedzi, papryka słodka przyprawa do kurczaka)

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al. Dente. Pozostałe składniki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzucamy tofu, cukinię, paprykę, przyprawiamy i podsmażamy. Pod koniec dolewamy sos sojowy dorzucamy ser, makaron i dusimy jeszcze przez około 2 min, aby wszystko przeszło smakiem. Całość przekładamy do piseczki ugniatamy lekko widelcem i przekładamy na talerz.  SMACZNEGO!

Co do składników – Możemy dodać również pieczarki, cebulę lub inne składniki według gustów.

Wartości odżywcze:
Energia: 483 kcal
Białko: 25 g
Węglowodany: 35 g
Tłuszcze: 27 g

Sklep ze zdrową żywnością: Targroch.pl – hasło: „Jankes” -10%