Kurczak w sosie musztardowym – Szybki i łatwy przepis! LOW CARB
Dzisiaj zapraszam na delikatne polędwiczki z kurczaka w nieziemskim sosie śmietanowo – musztardowym. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale ten smak i aromat… coś niesamowitego. Dodatkowo nie zawiera laktozy i świetnie nadaje się na diecie low carb! Koniecznie musicie spróbować i podzielić się swoją opinią.
Składniki:
– 250gram polędwiczek z kurczaka / indyka (ja tym razem użyłem z indyka)
– 100 gram śmietany 18% (bez laktozy)
– 60 gram musztardy sarepskiej
– 200 gram mieszanki azjatyckiej
– 1/3 cebuli czerwonej
– 10g oleju kokosowego lub masła
– Przyprawy (bazylia, suszone pomidory, sól himalajska, przyprawa do kurczaka)
Przygotowanie:
Polędwiczki z indyka kroimy w kostkę, cebulę w paski. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżeczkę oleju kokosowego lub masła i wrzucamy nasze przyprawione mięso (przyprawą do kurczaka, ziołami i pomidorami suszonymi). Gdy całość będzie już podpieczona dorzucamy mieszankę azjatycką i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie dodajemy śmietanę wraz z musztardą, dokładnie wszystko mieszamy i zostawiamy pod przykryciem jeszcze na ok.2-3 minuty, aby wszystko przeszło smakiem. Całość przekładamy na talerz lub miseczki i GOTOWE. W zależności od gustów i preferencji możemy skorzystać jeszcze z innych dodatków. SMACZNEGO!
Przepis również dostępny w formie video: https://www.youtube.com/watch?v=e2M5Haae5jo
Wartości odżywcze:
Kalorie: 582
Białko: 60g
Węglowodany: 9g
Tłuszcze: 33g