KLUSKI ŚLĄSKIE Z GULASZEM Z INDYKA

Klasyczny, polski, niedzielny obiad także może być w zdrowej wersji 

Składniki na 3 porcje:
– około 500g ugotowanych ziemniaków
– 1 jajko
– 1/4 łyżeczki soli
– mąki ziemniaczanej

– 500g mięsa z piersi indyka
– 1 cebula czerwona
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– szklanka bulionu bez soli
– 2 szklanki wody
– 1 łyżka mąki pszennej razowej

Przygotowanie klusek:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy.
2. Dokładnie miażdżymy lub rozgniatamy przez praskę.
3. Masę ziemniaczaną wykładamy na talerz i uklepujemy. 
4. Oddzielić 1/4 masy, zamiast niej dodać tyle samo mąki ziemniaczanej.
5. Dodać jajko, oddzielone ziemniaki, sól i dokładnie mieszamy, najlepiej rękoma.
6. Formujemy małe kulki, w wielkości orzecha włoskiego, robimy charakterystyczną dziurkę.
7. W dużym garnku gotujemy wodę, zmniejszamy płomień, pojedynczo wkładamy każdą kluskę (połowę ich ilości). Trzymamy je w wodzie około 12 minut, sporadycznie mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Z drugą partią klusek robimy tak samo.
8. Gotowe kluski wykładamy na talerz.

Gulasz z indyka:
1. Mięso myjemy, kroimy w dużą kostkę.
2. Cebulę szatkujemy w kostkę, jak najdrobniej.
3. Cebulę i mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię. Przykrywamy pokrywką.
4. Mięso smażymy pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy będzie usmażone, a cebula miękka, zalewamy całość bulionem, zmniejszamy płomień od minimum i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Pamiętamy o mieszaniu.
5. Pod koniec gotowania dodajemy pieprz, sól i sos sojowy, zalewamy wodą, opcjonalnie dodajemy łyżkę mąki w celu zgęstnienia sosu (można pominąć), zagotowujemy gulasz i wyłączamy z ognia.

Całe danie:
1. Gotowe kluski wykładamy na talerz, najlepiej je dokładnie odcedzić.
2. Polewamy kluski gulaszem.
3. Całość posypujemy świeżym, umytym koperkiem.
4. Dodajemy ulubione warzywa – tutaj słodkie pomidorki koktajlowe.

Smacznego!

Autor: Agnieszka Wesołek