Jak dieta wpływa na skórę? | Dieta w trądziku

dieta w trądziku

Jak dieta wpływa na skórę? | Dieta w trądziku

W jaki sposób dieta wpływa na skórę?
Trądzik jest częstym schorzeniem skóry, która dotyka około 80% młodych osób, dorosłych i młodzieży. Wiele czynników przyczynia się do rozwoju trądziku, w tym wzmożona produkcja sebum, namnażanie bakterii, zmiany hormonalne, okres dojrzewania, złe odżywianie, zablokowane pory i stany zapalne.

Związek między dietą a trądzikiem jest kontrowersyjny, ale ostatnie badania pokazują, że dieta może odgrywać istotną rolę w rozwoju trądziku. Szczególnie w okresie dojrzewania, organizm produkuje więcej hormonu zwanego czynnika wzrostu insulinopodobnego 1 (IGF-1). Niektóre badania sugerują, że IGF-1 może zwiększyć produkcję sebum i nasilają objawy trądziku.

Teraz przejdźmy do czynników, które mają znaczący wpływ:

1. Węglowodany rafinowane
Osoby z trądzikiem mają tendencję do spożywania węglowodanów bardziej rafinowanych niż osoby z małym lub z żadnym trądzikiem.
Do pokarmów bogatych w rafinowane węglowodany należą:
– Chleb, krakersy, zbóża lub desery wykonane z białej mąki
– Biały ryż i makaron
– Napoje gazowane oraz inne napoje słodzone cukrem
– Środki słodzące, takie jak cukier trzcinowy, syrop klonowy, miód lub agawa

2. Produkty mleczne
– Postuluje się, że to mleko i produkty mleczne zwiększają wydzielanie insuliny i produkcję hormonów, takich jak IGF-1, który jest znany jako głównym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju trądziku.
– Przegląd 14 badań, które obejmowały 78,529 dzieci i dorosłych w wieku 7-30 wykazały, że spożywanie wszelkich produktów mleczarskich, w tym mleko, ser i jogurt – bez względu na częstotliwość lub ilość – wiązało się z większym ryzykiem trądziku
– Kolejny przegląd 9 badań 71,819 ludzi wykazały, że ludzie, którzy pili mleko byli o 16% bardziej narażeni na trądzik niż ci, którzy go nie spożywali.
– Podobnie, badania wykazały, że spożywanie białka serwatki – białka pochodzące z mleka, – mogą być związane z trądzikiem.

3.Fast food
W jednym z badań stwierdzono, że uczestnicy, którzy regularnie spożywane fast food, szczególnie kiełbaski i hamburgery, mieli o 24% zwiększone ryzyko wystąpienia trądziku.
Nie wiadomo do końca jaki składnik w fast food się do tego przyczynia. Być może jest to nabiał, cukier, sól, produkty zwierzęce lub oleje, które zazwyczaj się w nim znajdują. Ale wiemy, że może nasilać występowanie trądziku, a to właśnie możemy potraktować jako powód, aby ich unikać.

4.czekolada gorzka:
Nie ma dowodów potwierdzających wpływu czekolady na trądzik. A ponadto gorzka czekolada zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które znakomicie wpływają na skórę!

W Stanach Zjednoczonych przeprowadzono kilka lat temu eksperyment, w którym wzięli udział mężczyźni cierpiący na trądzik. Zostali podzieleni na dwie grupy. Osiemdziesięciu panów przez cztery tygodnie prowadziło ten sam tryb życia, jedząc to samo i wykonując identyczne ćwiczenia fizyczne. Z tą jednak różnicą, że jedną grupę obowiązywał zakaz jedzenia czekolady, a w menu drugiej znajdowały się przynajmniej trzy batony dziennie. Po miesiącu badani wymienili się jadłospisami. Szybko okazało się, że jedzenie dużych ilości czekolady, albo zrezygnowanie z niej w ogóle, nie ma żadnego wpływu na intensywność trądziku. Dermatolodzy, którzy kontrolowali stan skóry badanych mężczyzn jednoznacznie stwierdzili, że słodycze nie mogą zaszkodzić naszej skórze, a nawet przeciwnie – mogą jej pomóc. Zawdzięczamy to zawartym w czekoladzie składnikom odżywczym, potasowi, magnezowi oraz polifenolom. Oczywiście mówimy tu o gorzkiej czekoladzie.

Żywności, które mogą przyczynić się do poprawy trądzik?
Wprowadzenie składników odżywczych diety przeciwzapalnej jest jednym z najlepszych sposobów leczenia i zapobiegania trądziku w sposób naturalny. Biorąc pod uwagę, że zapalenie powoduje trądzik, wybierając pokarmy, które zmniejszają stan zapalny jest kluczowym rozwiązaniem.

Dlatego dieta bogata w kwasy omega-3 kwasy tłuszczowe mogą zmniejszyć stan zapalny i poprawy objawów trądziku

Żywność i napoje które warto włączyć:

Warzywa: brokuły, szpinak, kapusta, papryka, cukinia, kalafior, marchew, buraki
Owoce: jagody, grejpfruty, pomarańcze, jabłka, wiśnie, banany, gruszki, winogrona, brzoskwinie – sprawdź świetne
Całe ziarna i bogate w skrobię warzywa: słodkie ziemniaki, quinoa, owies, gryka
Zdrowe tłuszcze: całe jaja, olej z oliwek, awokado, orzechy, nasiona, masło orzechowe, olej kokosowy
Roślinnego alternatywy mleczne: mleko, mleko migdałowe nerkowca, mleko kokosowe, olej kokosowy jogurt
Wysokiej jakości białko: łosoś, tofu, kurczak, indyk, jaja, skorupiaki
Rośliny strączkowe: ciecierzyca, czarna fasola, soczewica, fasola
Zioła przeciwzapalne i przyprawy: kurkuma, cynamon, czarny pieprz, pietruszka, czosnek, imbir, papryka ostra
Niesłodzone napoje: woda, woda gazowana, zielona herbata, herbata hibiskus, cytryna woda

Żywność i napoje, których należy unikać:

Mleko i produkty mleczne: mleko, sery, jogurty
Wysoko przetworzonej żywności: fast food, mrożone posiłki, słodkie płatki śniadaniowe, chipsy, posiłki mikrofalowe, biały chleb
Słodycze i słodkie napoje: słodycze, ciasta, napoje gazowane, ciastka, cukier stołowy, napoje energetyczne, słodzone napoje sportowe, soki

Podsumowanie:
Wprowadzenie diety przeciwzapalnej jest jednym z najlepszych sposobów leczenia i zapobiegania trądziku w sposób naturalny.

Podobało się?

Udostępnij !

Mariusz Janecki

Mariusz Janecki

Jestem Trenerem personalnym online, specjalistą z zakresu żywienia i treningu, promotorem zdrowego stylu życia. Stworzyłem 14 ebooków z zakresu treningu oraz odżywiania. W ciągu kilku lat pomogłem kilkuset osobom zrealizować ich cele. Pomogę również Tobie!
Dieta - jak się za to zabrać

pobierz BEZPŁATNEGO
e-booka

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności