FIT Burger owsiany z indykiem!
Burger bez wyrzutów sumienia? Czy to możliwe? Chyba nie znam osób, które nie lubią dobrego burgera! Jednak często rezygnują z niego ze względu na wysoką kaloryczność! Ale koniec z tym! Dziś mam dla was świetny przepis na FIT Burgery owsiane z indykiem, którego możecie jeść nawet codziennie bez najmniejszych wyrzutów sumienia!
Składniki (2 burgery):
– 2 bułki (200g) fińskie owsiane
– 200 gram fileta z Indyka
– 1 łyżka (10g) oleju kokosowego
– 50 gram jogurtu naturalnego 0% (u mnie z MALUTA – bez laktozy)
– 50 gram ketchup kotlin 60% mniej kalorii
– pomidor, cebula czerwona, sałata, koper, ogórek korniszon
– zioła prowansalskie, oregano, sól himalajska, przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Na samym początku szykujemy wszystkie składniki. Cebulę, pomidora, ogórka i mięso kroimy w cienkie plastry. Następnie mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na 1 łyżce oleju kokosowego. W między czasie jogurt naturalny mieszamy z ketchupem, koprem, ziołami i solą – wszystko według gustów! Bułki są naturalnie rozcięte – więc kolejna ich zaleta. Gdy mięso będzie gotowe przekładamy na talerz i wrzucamy na patelnie naszą cebulę, aby lekko ją przeszklić! Teraz zostało tylko wykończenie: Bułkę smarujemy naszym sosem układamy kurczaka, sałatę, ponownie sos, pomidora, ogórka, sałatę i zamykamy! SMACZNEGO!
Wartości odżywcze (1 Burger):
Kalorie: 403
Białko: 31g
Węglowodany: 41g
Tłuszcze: 12g