fbpx

Alergia pokarmowa – czym jest?

Alergia pokarmowa – czym jest

Alergia pokarmowa – czym jest?

            Alergia to niekorzystna dla organizmu reakcja układu odpornościowego na obce cząsteczki. Niekorzystna, ponieważ ma negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Powtarza się także po kolejnym spożyciu danego pożywienia. Może być skórna, wziewna i pokarmowa. Do tej ostatniej grupy zalicza się odpowiedź immunologiczną na składniki żywności, które nie powinny być rozpoznawane jako szkodliwe.

Jak dzieli się alergia pokarmowa?

            Alergia pokarmowa dzieli się na dwa główne typy:

  • Typ 1, IgE-zależna, klasyczna – charakteryzuje się wytwarzaniem przeciwciał iG-E przeciwko neutralnym składnikom pożywienia. Przeciwciała te następnie powodują uwolnienie specyficznych mediatorów stanu zapalnego, który skutkuje różnymi objawami, głównie z układu pokarmowego. Reakcja tego typu jest natychmiastowa, nawet kilka minut po spożyciu alergizującego pożywienia.
  • Typ III, IgG-zależna, nadwrażliwość pokarmowa – mechanizm powstawania nie jest do końca jasny, najnowsze badania wskazują jako powód aktywowanie limfocytów T pomocniczych i komórek B, co powoduje wzrost produkcji cytokin i swoistych przeciwciał IgG, w konsekwencji wywołując stan zapalny w jelitach. Badany jest także wpływ zwiększonej przepuszczalności jelit na powstawanie tego typu alergii pokarmowej. Objawy tego typu alergii są później, pierwsze mogą pojawić się nawet dopiero po 72 godzinach od spożycia alergizującego składnika.

Jakie są najczęstsze alergeny pokarmowe?
            Alergeny pokarmowe to produkty lub składniki produktów, które wywołują alergię pokarmową. Może to być każdy składnik, ale do najczęstszych należą:
– mleko krowie, owcze
– jaja
– pszenica
– ryby
– orzechy
– pomidory
– seler
– owoce morza
– cytrusy

Najczęstsze objawy alergii pokarmowej

            Nasilenie objawów alegii pokarmowej jest indywudualne i zmienne w czasie. Różnorodność objawów na ten sam alergen utrudnia szybką diagnostykę i pomoc. Objawy dotyczą każdego układu w organizmie, jednak najczęściej dotyczą one:

– układu pokarmowego – biegunki, wzdęcia, gazy, bóle, kurcze jelit;
– skóry – zaczerwieniena, wypryski, plamki, uczucie „suchej skóry”;
– układu moczowego;
– narządu ruchu;
– układu nerwowego;
– układu oddechowego.

Jak sprawdzić, czy alergia pokarmowa występuje?
            Jedynym wiarygodnym testem, który może potwierdzić przez lekarza diagnozę alergii pokarmowej są testy alergiczne, wykrywające swoiste przeciwciała. Obecnie najpopularniejsze są testy z krwi. Polegają na pobraniu próbki krwi, a następnie badaniu laboratoryjnemu, które imituje kontakt układu pokarmowego z nawet 300 składnikami żywności. Na wynik czeka się zazwyczaj około siedmiu dni.

Co zrobić, gdy zostanie zdiagnozowana alegia pokarmowa?

            Gdy zostanie zdiagnozowana alegia pokarmowa przez lekarza należy ze wszystkimi wynikami badań i zaleceniami lekarskimi udać się do dietetyka, który przekaże odpowiednie zalecenia co do leczenia żywieniowego, zaplanuje działania. Nigdy nie należy podejmować samemu wszelkich diet, tym bardziej eliminacyjnych, ponieważ każda alergia pokarmowa przebiega inaczej, jest zmienna w zależności od wielu aspektów organizmu.


Podsumowanie
            Alergia pokarmowa może pojawić się u każdego człowieka w każdym momencie życia. Alergenem może stać się nawet produkt, który był przez kilka lat spożywany bez negatywnych skutków. Jest to zaburzenie, które może objawiać się dolegliwościami z różnych układów, ale odpowiednia diagnostyka, dieta, czasem farmakologia powodują możliwość funkcjonowania w dobrym samopoczuciu i ustąpienie przykrych objawów.

Autor: Agnieszka Wesołek

Bibliografia:
Frank Monika, Ignyś Iwona, Gałęcka Mirosława, Szachta Patrycja. Alergia pokarmowa IgG0-zależna i jej znaczenie w wybranych jednostkach chorobowych. Pediatria Polska, 2013; 8(3), 252-257.
Gałęcka Mirosława, Szachta Patrycja. IgG-dependent allergy and selected gastrointestinal diseases. Przegląd Gastroenterologiczny 2013; 8 (4):1-5.

Podobało się?

Udostępnij !

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Aga

Aga

O mnie

Biznes trenera i dietetyka

Nazywam się Mariusz Janecki, jestem trenerem personalnym online, specjalistą z zakresu żywienia i treningu, promotorem zdrowego stylu życia. Sportem pasjonuję się od dziecka, a od kilku lat zawodowo pomagam ludziom w osiąganiu wymarzonej sylwetki, dobrego zdrowia i samopoczucia.

Od 2020r Uczę również trenerów i dietetyków biznesu online.

Sprawdź moje E-booki

YouTube

Dieta - jak się za to zabrać

pobierz BEZPŁATNEGO
e-booka

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności