Dziś coś dla fanów włoskiej kucnii jak i pieczywa a mianowicie Włoskie Bruschetta. Są to grzanki które świetnie nadają się na śniadanie, kolację lub przekąskę.
Składniki:
– 250 g chleba orkiszowego
– 20 g oliwek czarnych
– 120 g sera mozzarella mini
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ocet balsamiczny, bazylia, tymianek, czosnek, sól himalajska, pieprz
Przygotowanie:
Mozzarelle kroimy na pól, pomidorki na ćwiartki, oliwki w plasterki i wrzucamy do miski. Dodajemy ocet balsamiczny, oliwę, bazylię, tymianek, drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 30-40 min. Pieczywo kroimy na kromki i lekko rumienimy na patelni z jednej strony. Na zrumienioną część każdej kromki nakładamy wcześniej przygotowany farsz i wstawiamy do piekarnika na 20min. Po wyjęciu posypujemy świeżą bazylią
Wartości odżywcze:
Kalorie: 1067
Białko: 42g
Węglowodany: 101g
Tłuszcze: 55g
Sklep ze zdrową żywnością: Targroch.pl – hasło: “Jankes” -10%