Pierwiastki chemiczne w diecie roślinnej – najlepsze źródła

Pierwiastki chemiczne to atomy lub cząsteczki, które tworzą każdą komórkę organizmu. Nic więc dziwnego, ze niezbędne jest dostarczenie ich w odpowiedniej ilości każdego dnia z posiłkami. Dieta bazująca na roślinach, odpowiednio zbilansowana, może dostarczyć wszystkich niezbędnych mikro- i makroelementów, czyli właśnie pierwiastków chemicznych.

Podstawą w dostarczeniu wszystkich wyżej wymienionych pierwiastków chemicznych, jak i innych niezbędnych, jest urozmaicanie swojej diety, korzystanie z rożnych produktów spożywczych. Warto sięgać po sezonowe owoce i warzywa, które dostępne są w danym czasie w naszej strefie geograficznej.

Autor: Agnieszka Wesołek

Bibliografia:
1. Sikorski Zdzisław E.(red.), Chemia Żywności, wyd. 4, WNT, Warszawa, 2002
2. Gawęcki J., Hryniewiecki L. 2007. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom I. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
3. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D. 2014, Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa
4.Jarosz M.(red) 2017, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności